Smilla 1 uge gammel:)

Nyfødt Uge 1-2

Hvalpe fødes meget hjælpeløse. Deres sanser er endnu ikke fuldt udviklet. De er blinde og døve og med ikke færdig udviklet lugtesans. Til gengæld er deres smags og følesans (kulde/varme/berøring/smerte) fuldt udviklet.

Da de ikke selv er i stand til at opretholde en konstant kropstemperatur vil de instinktivt søge efter varme og når mor ikke er ved dem putter de sig tæt sammen i en lille bunke.

De har brug for mors hjælp til at urinere og besørge (hun slikker dem), til at holde dem rene, give dem mad og tryghed.
 
De kan kravle og "ælte" mors patter ved hjælp af deres forben, men de endnu ikke gå. Hvalpenes motorik udvikler sig først i den forreste del af kroppen og bevæger sig efterhånden bagud langs rygraden. Efter et par dage er de i stand til at holde hovedet oppe og sparke med bagbenene. 

I denne periode har de brug for et roligt, varmt og trygt sted, hvor de kan die, sove og vokse.

Forsigtig håndtering og stimuli i denne periode har beviselig effekt på hvalpenes hjerneudvikling og stress tolerence senere i livet.

http://www.esmondrott.com/rearing.htm

Carlo 14 dage gammel

"The Awekening" Uge 2-3

Denne periode starter når hvalpene åbner deres øjne og slutter når deres ører åbner sig i slutningen af uge 3.
Deres syn er ikke perfekt og i starten kan de kun se skygger og bevægelser. Pludselige bevægelser kan gøre dem bange.

Hvalpene kan nu sidde op og stavre usikkert rundt. I denne periode begynder hvalpene så småt, at udforske deres nære omgivelser, samt at lege og knytte bånd til deres mor og søskende. Hvalpen vil i denne periode selv blive i stand til at tisse og besørge.

Hvalpene vil have stor gavn af fortsat daglig håndtering samt blid introduktion til fremmede objekter og dufte.

"Socialiserings fase 1" Uge 3-5

Hvalpens ører har nu åbnet sig og de reagerer mærkbart på høje lyde. Deres lugtesans er også veludviklet nu.

Det er i denne tidlige periode, hvalpen finder ud af hvilke arter det er muligt, at knytte bånd til. Hvis hvalpen i denne periode har hyppig kontakt med både artsfæller og andre arter, kan der ske en dobbelt socialisering, der får hvalpen til at opfatte andre arter som mulige at knytte bånd til. Dette er en meget kritisk periode i hvalpens liv og positiv kontakt med mennesker er af afgørende betydning for dens fremtidige liv som familiehund. Den er nu klar til sit første besøg fra hvalpefamilierne:)

Når hvalpen er 3 uger gammel er den klar til at få sit 1. rigtige måltid. Det bør være en gradvis overgang til fast føde, så i starten skal føden være meget blød. Hvalpefoder blødt op i kogt vand og moset til en fast grød er ideelt. Det må gerne være lunt, men selvfølgelig ikke for varmt.

Hvalpen kan nu stå og gå og vil deltage aktivt i leg med søskende, gø, knurre, logre og lege. Den vil også begynde at forlade soveområdet når den er trængende.

4-5 uger gammel vil hvalpen kunne jage, lege tagfat, bære og ruske "byttedyr" samt vifte med forbenene. Den begynder nu at lære at beherske sit bid gennem leg med sine søskende.

Hvalpene vil have stor gavn af daglig fortsat håndtering samt blid leg. Det er også nu, hvalpene så småt skal vænes til dagligdagens lyde og grooming, samt skal introduceres for venlige fremmede dyr som mennesker. Naturligvis under omhyggelig overvågning.

"Socialiserings fase 2" Uge 5-8

I denne fase lærer hvalpen sociale færdigheder, og begynder at finde ud af, hvor i hvalpeflokkens rangorden den hører til. Det kan lyde voldsomt og bølgerne går ofte højt. Det er helt naturligt. Det er i denne periode den lærer hvad det vil sige at være "hund".

Den begynder gennem leg med sine søskende og mor, at lære at kontrollere sit bid og udvikler samtidigt bedre koordination. Den lærer at løbe. Den undersøger sine omgivelser med større nysgerrighed og begynder for alvor, at udvikle en tiltrækning mod mennesker.

I denne periode vil hvalpen have stor gavn af, at møde mange forskellige venlige mennesker/dyr og hunde, samt få forskellige  positive oplevelser som f.eks. at køre bil, opleve trafik og blive introduceret til halsbånd og line.

Fravænnings perioden starter nu, og hvalpen går gradvist over til at spise mere fast og forskelligartet føde.

"Socialiserings fase 3" Uge 8-12

Når hvalpen er mellem 8-12 uger gammel er dens indlæringsevne på sit højeste. Aldrig tidligere eller senere vil den være så modtagelig for nye indtryk og erfaringer som den er i disse 4 uger.

Det er i denne kritiske periode, hvalpen lærer hvordan verden fungerer. Den optager faste og blivende erindringsbilleder. Den lærer, hvordan andre arter opfører sig, hvad der er sjovt og hvad der er farligt. Det er nu frøet til hele resten af dens liv skal sås. Den vil i denne periode være meget signalfølsom og det er nu du skal vinde dens tillid. Hvis man i denne følsomme periode, forsigtigt lærer hvalpen forskellige ting, f.eks. at apportere, komme på indkald, sidde, dække og ikke at trække i snoren, vil den senere i livet have lettere ved at lære nyt, og den bliver bedre til at udføre sine opgaver, end hunde der ikke er blevet trænet som hvalpe.

Hvalpen har brug for regelmæssig træning (gennem leg) og skal lære at blive børstet, vasket, undersøgt, behandlet, få børstet tænder og klippet negle.

Den vil snart begynde at gøre de rette ting på det rette tidspunkt og den er meget ivrig efter at behage. Det er også i denne periode, at hvalpen begynder, at udforske sine øvrige omgivelser. Det er vigtigt at have klare regler. Den skal bl.a. lære ikke at bide i hverken tøj eller fingre og reglerne for leg. Hvis du har flere hunde er det nu hvalpen vil begynde at vurdere, hvor i rangordnen han hører til.

Uge 13-16

Når hvalpen er mellem 13 og 16 uger gammel øges dens nysgerrighed med hensyn til omgivelserne.

Den bliver mere selvstændig og begynder at sige fra. I starten af perioden er han stadig meget afhængig af ejeren og vil stadig gerne være tilpas. Han begynder at undersøge nye omgivelser, men holder sig stadig i nærheden af ejeren. Hans opfattelse af sin egen position i hundeflokken bliver mere udtalt.
 
Som tiden går bliver han mindre afhængig af ejeren, med mindre det er en særligt følsom eller bange hvalp. Den vil nu interessere sig meget mere for de øvrige familie medlemmer. I denne periode vil hvalpen tygge og bide meget for at undersøge omgivelserne og fordi det er nu de blivende tænder bryder frem. Hvalpen skal nu lære hvad den må og ikke må bide i. F.eks. at den ikke må bruge sine tænder mod familiemedlemmer og andre mennesker.

4 - 6 måneder

Det er i denne kritiske periode, at hvalpen for alvor skal socialiseres og miljøtrænes.

Den har brug for, at være meget sammen med familien og for at opleve forskellige miljøer både på landet og i byen. Den har brug for at møde forskellige fremmede venlige mennesker/dyr og venlige hunde.
 
Det er nu den skal lære at køre i bil, bus og tog, og at færdes mange forskellige steder. Den har brug for venlig, men konsekvent opdragelse og skal lære hvor grænserne går. En bange hvalp har brug for ekstra støtte, men ALDRIG ynk eller trøst!

Det er i denne tid super godt for både dig og hvalpen at gå til hvalpetræning!

Omkring 16 uger gammel kommer hvalpen i "trodsalderen".

Der sker en øget produktion af mandligt kønshormon hos både hanner og tæver. Man kalder det en halv kønsmodning. Hvalpen vender det døve øre til og ”glemmer” hvad den allerede har lært. Vær tålmodig og vedholdende, det går over igen.

Nogle uger efter dette kommer den i "Spøgelsesfasen" og kan pludseligt begynde at reagere anderledes over for ting, den ikke før skænkede et blik. Måske er skraldespanden pludselig blevet mistænkelig og lidt ”farlig”. Her må du gå ind og vise hunden at det er helt ufarligt uden at presse den. Brug lækre godbidder og roligt kropssprog og stemme og Lok hvalpen tættere på. Den må ikke tvinges. Giv massere af ros når det lykkedes.

Hvis det ikke er lykkedes dig, at få en god kontakt til hvalpen på dette tidspunkt, får du det nok aldrig. Dens evne til ,at lade sig præge er efterhånden ved at aftage. Den bevarer dog evnen til at lære nyt. Hvis man har nogen problemer, som det ikke helt er lykkedes med, er det nu man skal arbejde intensivt med at løse dem. Når først hvalpen bliver fysisk kønsmoden, bliver det sværere, at rette op på problemer, der er opstået mens den var hvalp.


Når hvalpen bliver 5-6 måneder gammel vil den afpasse sit aktivitetsniveau med familiens. I ulvenes verden er det vigtigt at alle har energi til jagten. Derfor hviler alle sig på samme tid og er aktive på samme tid. Som små hvalpe er de fulde af energi og vil selv tage initiativ til en masse oplevelser. Senere vil de begynde at afpasse deres aktivitet efter jer og de andre hunde og vil følge jer/dem som en skygge. Efterhånden vil hunden lære, at der ikke sker noget spændende, hver gang dens flokkamerater/mennesker bevæger sig rundt i huset. Den vil så lægge sig på strategiske steder i huset, hvor den kan holde øje med de vigtige steder f.eks. køkken og yderdør. Her vil den så blive liggende i en halv døs. Senere hen skifter den måske liggeplads til en døråbning, hvor den kan sove sig fra kedsomheden uden at gå glip af noget spændende. Ind imellem vågner den lidt op, når et menneske kravler over den eller beder den om at flytte sig, måske sker der noget spændende…? Uden at du måske tænker over det, er den tid hunden er aktiv måske reduceret til nogle få timer! Derfor er det vigtigt, at du laver et skema, så hunden bliver aktiveret! Det er dit job som ”forældre” at tage initiativ til sjove og spændende aktiviteter. Du må sørge for at hunden ikke bliver understimuleret.

6-12/18 måneder

(Store racer er senere udviklet end små)


Ca. 6-9 måneder gammel bliver hvalpen fysisk kønsmoden.
Hanner og nervøse hunde, lidt senere end tæver. Hvalpen er nu blevet ”Teenager”, med dertil hørende udfordringer.

Tidlig neutralisering af hunden kan forebygge en del problemer, men det bør gøres på et tidspunkt, hvor hunden stadig er rolig og afbalanceret i sin væremåde, så den ikke risikerer at "hænge mentalt fast" på et uheldigt stadie af sin udvikling.

Den gør nu de første forsøg på at kravle op af rangstigen, så problemer kan forventes i denne periode, hvis du har flere hunde.

Den bliver mere selvstændig end den hidtil har været. Tæven kommer i løbetid og hanhunden får pludselig interesse i det modsatte køn.

Den bliver mere territoriebevidst og endnu engang ”glemmer” den hvad den har lært og vender det døve øre til. Dette er én af de største prøvelser for alle hundeforældre og der er mange der opgiver deres hund på dette stadium. Hvis du har lagt den rette tid og energi i træning og socialisering af hvalpen, vil det lønne sig nu, men du kommer nok stadig til at spekulere på hvad der gik galt.
 
Hold ud, sæt kravene ned og undgå for mange konflikter, der kan få hunden til at vælge dig "Fra". Og bare rolig, det er kun en fase og det går over igen. Det kan varmt anbefales at gå til ung hundetræning med jeres ”Teenager”.


17-22 måneder

17-22 måneder gammel bliver hvalpen også psykisk kønsmoden og skal i den periode finde sig selv og sin plads i hierarkiet. Vær endnu engang opmærksom på flokdynamikken, hvis du har flere hunde.

Hunden kan nu tåle mere intensiv motion. Du kan nu begynde at lære den at trave ved siden af cyklen, og så er det naturligvis vigtigt, at du fortsætter med at træne den og finpudse dens viden og kunnen. Nyd det første af en lang række år, sammen med din afbalancerede, velopdragne og sociale bedsteven.