Hunde drømmer, ligesom mennesker gør. Under dyb søvn, der udgør ca. 80 % af søvn tiden heler kroppen sig selv og immunsystemet genoplades.

Hunde har behov for 12 timers søvn i døgnet.

Søvnen er opdelt i REM- søvn, hvor hunden drømmer og i NREM- søvn, eller dyb søvn, hvor kroppen fornyer sig selv.

En hund, der berøves én af disse former for søvn, bliver forvirret og glemmer hvad den har lært.

 

Hvalpe har behov for mere NREM- søvn end voksne hunde, fordi den medvirker til at opbygge deres muskler og knogler.

 

Under drømmesøvnen (REM-søvnen) bevæger hundens øjne sig bag øjenlågene, dens ben spjætter, dens knurhår vibrerer og sommetider udstøder den små bjæffe lyde. Omkring 20 % af hundens søvn er REM-søvn.

Man bør ikke forstyrre hunden, når den sover.

Chok

Hvalpen skal frem for alt beskyttes mod stærke oplevelser. Da den er så modtagelig som den er, risikerer man let at den bliver chokeret. Den er meget mere følsom end en voksen hund og den vil huske det meste af det den oplever nu, resten af dens liv. Et chok i en tidlig alder kan blive skæbnesvanger. Resultatet bliver ofte en varig ændring af personlighed og adfærd. Den bliver lettere skræmt, reagerer stærkere end nødvendigt og skifter fra en positiv indstilling til en negativ indstilling til omverdenen. I stedet for at forvente noget rart fra et menneske, vil den nu være mistroisk og forvente noget ubehageligt. Hele hvalpens erfaringsverden og indlæring påvirkes. Det kan let ske, at hunden en dag bliver chokeret. Måske bliver den skræmt af et menneske, en bil, fyrværkeri, en gal hund eller ved et eller andet uheld, hvor den måske får noget ned over sig. Tag aldrig hvalpen med til steder med megen larm eller mange mennesker eller hunde i denne tidlige alder. Undgå at den udsættes for stærke sanseindtryk. Det den har brug for nu er at lære hjemmets rutiner og omgivelser at kende, så den føler sig tryg.

Følgerne af chok.

Udover de allerede nævnte følger, nedsættes immunforsvaret, med dertil øget risiko for infektioner. Kroppens organer belastes mere end normal, særligt hjerte og mave. Hjernens hormoner ændrer sig ved længere varende chok.

Hvis din hund bliver chokeret gælder det om at handle hurtigt. Lad for guds skyld værre med at ynke og trøste den, det gør bare det hele værre, for så bekræfter du blot ”at det var da en fæl oplevelse”.

Ring til din dyrlæge og forklar ham/hende sagen. Det bedste vil være at give hunden et beroligende middel den næste uges tid (f.eks. Serene-um eller Zylkene, der begge kan købes i håndkøb) I tiden efter et chok vil hunden have et forøget behov for næringsstoffer. Det gælder især vitaminerne B, C og E vitaminer samt mineralerne magnesium og zink. Giv hunden et tilskud af vitaminer og mineraler i 5-6 måneder efter chokket og giv desuden Valarina Forte tabletter (en stærkere udgave af Baldrian), der er særdeles velegnet til efter chokbehandling. Disse kan købes i en helsekost forretning.

Dosering af Valarina Dag.

Giv 1 tablet om morgenen, 1 om eftermiddagen og 2 om aftenen i14 dage. Nedtrap herefter doseringen og hold med at bruge dem i løbet af en uge. Hvis hunden ikke er faldet til ro efter de to uger så fortsæt med Valarina tabletterne i yderligere 1 måned eller længere. Ind imellem kan det tage op til et halvt år for en hvalp at komme sig ordentligt over et chok. Efter at du er ophørt med at give tilskud af Valarina tabletterne nedtrapper du ligeledes vitamin og mineral tabletterne, men fortsæt med at give en lille mængde i endnu 4-5 måneder. Når hunden er faldet til ro efter de 14 dage skal du i gang med at træne den. For at hunden ikke skal opbygge spændinger på grund af den forøgede mængde stresshormoner i blodet, hvilket kan forværre traumet, er det vigtigt at den bliver motioneret. Dens behov for bevægelse er meget større end normalt, så bare på med traveskoene.

Det er også en vigtig del af terapien at aktivere hunden mentalt. Dette vil styrke hundens selvtillid og selvkontrol. Hunde med en god selvkontrol er gladere, mere aktive og har et bedre immunforsvar.

Endnu en ting, der kan spille en positiv rolle i efter chok terapi er massage. Massage har en beroligende effekt og styrker immunsystemet. Der findes professionelle hundemassører, men har du mod på selv at prøve så er her en lille guide. Massage kan med stor fordel bruges til alle hunde og hvalpe.

Beroligende tabletter til hunde

Massage

Din hund vil ELSKE massage - det skaber tætte tillids bånd - Prøv det!

I næsten alle lande verden over kender man til naturlægens helbredelse gennem ”håndspålægning”. De fleste af den slags naturlæger er ganske almindelige mennesker, som siger, at de helt tilfældigt opdagede at de havde specielle evner og som ikke blot behandler mennesker men også andre dyr.

Hvordan virker det?

Berøringer fornemmes gennem huden, hundens største sanseorgan. Blid massage udløser frigivelsen af cytokiner, kemiske forbindelser, der findes i så små mængder, at de først blev opdaget for omkring 20 år siden. Disse kemiske forbindelser påvirker hundens hormonsystem og sænker dermed niveauet af de stresshormoner, der svækker immunsystemet.

Massage stimulerer desuden blodomløbet så en større mængde ilt kan nå ud i vævene og fjerne gift- og affaldsstoffer. Massage får cellerne i det masserede område til at frigive cytokiner, som giver besked til hjernen om at frigive smertedæmpende endorfiner.

De forskellige former for massage.

”Effleurage” . Man stryger i én retning. Bruges i starten for at berolige hunden.

”Petrissage” . Indebærer at bestemte hud - og muskelvæv strækkes, rulles, blidt knibes, æltes og endda ganske let vrides. Hænderne kan bevæges i cirkler eller frem og tilbage. Undertiden kan man bruge forskellige former for slagmassage som fx fingerprikning. De mere hårdhændede klap med flad hånd eller hak med håndkanten anvendes kun på store, tunge, robustbyggede hunde.

Sådan gør man.

Få hunden til at ligge afslappet på gulvet.

  1. Start med effleurage, hvor hunden blidt stryges i én retning. Langsomme strøg får hunden til at slappe af, mens hurtige strøg stimulerer den. Gør gradvist rytmen langsommere, indtil hunden er fuldstændig afspændt.
  2. Når hunden er afspændt, går man videre med petrissage, som fremmer kredsløbet. ”Æltning” består i cirkulære bevægelser med håndfladerne over hele hundens krop. Gå nu
  3. over til at ”løfte op” i de bløde væv med fingrene og derpå slippe igen.
  4. Ser hunden stadig ud til at nyde massagen, så gå videre til ”vridning”, hvor man blidt skubber og trækker i huden med begge hænder, efterfulgt af ”rulning”, sidste trin i petrissage, hvor man presser huden væk fra sig og derpå tilbage igen.
  5. Hvis hunden tillader det, kan man blidt strække dens ben. For og bagben strækkes først fremad, derpå bagud. Hvert stræk holdes højst 6-10 sekunder. Strækningen vil live hunden op, så afslut med effleurage, så den slapper af igen.

Forsigtig!

Masser aldrig betændte, inficerede, hævede, flængede eller forslåede områder. Og masser aldrig en hund, der har feber er i klinisk chok eller har fået hedeslag. Masser aldrig nær svulster, knoglebrug, forvridninger eller ledbåndsskader. Masser aldrig en skadet hals eller ryg. Man kan komme til at forværre skaden betydeligt.