Du gør ikke din hund en tjeneste ved at overfodre den.

Fodring af hunde

D et er efterhånden lidt af en kliché at "Man er hvad man spiser", men det er altså ikke helt ved siden af 🤩 Og fodring af hvalpe/hunde er et vigtigt emne at kende til, hvis man vil holde sin bedste ven sund og rask i mange år fremover.

Hunde, især hvalpe stiller særlige krav til deres kost, for at kunne udvikle et sundt og stærkt skelet system og et stærkt immunforsvar. Fejlernæring, kan give allergi, fedme og endda føre til problemadfærd.
 
Predisponering for Overvægt: Hvalpe, der overfodres danner flere fedtceller end hvalpe, der fodres hensigtsmæssigt. Disse fedtceller kan ikke "tabes" igen, kun gøres mindre, men hvalpen vil for altid være disponeret for fedme i voksenlivet. Derfor hold øje med hvalpens vægt og sul. Man skal kunne mærke ribbenene under et let fedtlag. Er det nødvendigt at mase på for at mærke dem, så er hunden for fed. Overvægtige hunde har en størrer rissiko for at udvikle livstruende sygdomme som sukkersyge, hjerte og led problemer osv.

Når det er sagt så er det en kensgerning at;
Hvalpe har brug for dobbelt så mange kalorier pr. kg. legemsvægt som voksne hunde.
 

Antal måltider:

Fra hvalpen er 2 måneder (8 uger) til den er 4 måneder, skal den have 3 daglige måltider. F.eks. klokken 7 om morgenen, klokken 12 om middagen og klokken 18 om aftenen. Det skyldes at hvalpens mave er så lille, at den ikke kan rumme nok foder, til at dække dens behov, en hel dag.

 

Når hvalpen er 5 måneder til den er 10 måneder gammel skal den have 2 daglige måltider. F.eks. klokken 7 om morgenen og klokken 18 om aftenen.

 

Når hvalpen er 11 måneder gammel, har maven udviklet sig til sin fulde volumen størrelse og fra nu af behøver den kun ét dagligt måltid. F.eks. klokken 18 om aftenen.

 

 

Næringsstofferne og deres betydning;

 

Kulhydrat: Selvom hunde ikke har noget egentligt behov for kulhydrater, spiller de alligevel en vigtig rolle i hundens fordøjelse. Hunde har svært ved at fordøje den rå stivelse, derfor er stivelsen (plantematerialet) i fabriksfremstillet hundefoder varmebehandlet, for at øge fordøjeligheden. Hvis foderet indeholder for store mængder kulhydrat kan det fremkalde diarré. For at undgå dette må kulhydrat indholdet i foderet ikke overstige 65 %.

 

Fedtstoffer: Fedtstoffer indeholder over dobbelt så mange kalorier pr. gram som kulhydrat og protein. Hunde har et ret stort behov for flerumættede fedtsyrer og mangel på disse kan give en tør og skællet hud. De fedtopløselige vitaminer (A-D-E og K) fås via de essentielle flerumættede fedtsyrer. Et overskud af flerumættede fedtsyrer f.eks. ved tilskud af levertran eller vegetabilsk olie, hæmmer optagelsen af selen og kan føre til mangelsygdomme. Fabriksfremstillet hundefoder bør indeholde særligt afpassede mængder af essentielle flerumættede fedtsyrer (Omega 3 og 6 fedtsyrer).

 

Protein: Protein er opbygget af aminosyrer (kroppens byggesten) nogle af disse er essentielle (livsvigtige) for hunde. Hvis de mangler eller der ikke er nok af disse særlige hjørnesten i foderet, vil det hæmme hvalpens vækst og gå ud over hud og pels. Hvis hvalpen mangler protein svækkes dens immunforsvar og hvis ikke der rettes øjeblikkeligt op på ubalancen kan den dø af det. Et overskud af Proteiner kan ikke oplagres i kroppen, i stedet forbrændes de og omdannes til energi. En hvalp vokser altså ikke hurtigere af ekstra proteiner. Hunde kan optage animalsk og vegetabilsk protein næsten lige godt.

 

Vitaminer og mineraler spiller en livsvigtig rolle i kroppen. De er med til at sikre et sundt stofskifte, stærke knogler og et godt immunforsvar. Disse skal afstemmes ganske nøje da både over og underskud er skadeligt for kroppen. Hvalpefoder af top kvalitet har et nøje afstemt indhold af disse livsvigtige vitaminer og mineraler.

 

D et er ikke kun foderets indhold af fedt, der er adskiller hvalpefoder fra voksenfoder. Foderets indhold af vitaminer og mineraler adskiller sig også fra foder til voksne hunde. Lad jer derfor ikke friste til at købe voksenfoder til jeres hvalp, selvom det er lidt billigere, det kan ikke betale sig på sigt.

  Det samme gælder de ”billige” og de ”dyre” foderprodukter, det er ikke nogen fordel at foderet er dobbelt så billigt, hvis hunden skal have dobbelt så meget at spise, og samtidigt risikerer, at udvikle allergi af de billige råvarer, der er anvendt. Det koster ca. 1-2 kroner pr/kg hund om dagen at fodre med et top kvalitets foder.

Husk Vand!  

Husk at sørge for at hvalpen/hunden altid har adgang til rent, friskt drikkevand. Samt at tilbyde den vand på gåture og i bilen - isærdeleshed om sommeren og på længere ture.


Giftige fødevarer.

MÆLKE Allergi: H valpe mister hurtigt evnen til at nedbryde laktose (mælkesukker), når de begynder at spise fast føde. Laktosen passerer ufordøjet gennem tarmkanalen og fungerer nærmest som afføringsmiddel, hvilket kan give diarré. Så undgå at give hunden mælk efter fravænning.

Chokolade er Meget giftigt for hunde. Det skyldes at det indeholder stoffet Theobromin, der også findes i Te og Cola. Der skal ikke ret meget chokolade til for at slå en hvalp eller lille hund ihjel, da hundes lever har svært ved at nedbryde stoffet. Jo mørkere chokolade des farligere er det. Der er langt mere theobromin i kakaopulver (ca. 20 mg/g) og mørk bagechokolade (ca. 15 mg/g) end i mælkechokolade (ca. 1,5 mg/g). Tilgengæld er der er næsten ingen theobromin i hvid chokolade. Hundechokolade er helt fri for theobromin og indeholder desuden langt mindre sukker.

Tilsætningsstoffer: Benzoesyre og benzoarter, der bruges som konserveringsmidler i menneskeføde er ikke tilladt i hundefoder, da de virker som gift. Stoffet Propylenglykol var tidligere tilladt i visse produkter, men er nu forbudt på grund af dets indvirkning på de røde blodlegemers overlevelses tid.
 
 

Kartofler og rugbrød fordøjes særdeles dårligt og ryger lige igennem systemet og ud som afføring.

Rå æggehvider
bør undgås, da det kan indeholde sygdomsfremkaldende bakterier som f.eks. Salmonella.

 

Valnødder er giftige for hunde og kan give forskellige former for anfald. Generelt har hunde ikke godt af nødder, da deres høje indhold af Fosfor, menes at kunne give blæresten hos hunde.
 
Løg
Løg, især rå løg, kan fremkalde hæmolytisk anæmi (alvorlig/dødelig blodmangel) hos hunde.
 

Kalkunskind
Kalkunskind mistænkes for at kunne give akut betændelse i bugspytkirtlen.

Problemer omkring mad.

 

(Forebyggelse og problemløsning)

 

Hunden vogter over sin mad. Fødestykkezone forsvar.

Årsagen er simpel, den stoler ikke på dig i madsituationer.

Sådan gør du:

1)      Lad hvalpen være i fred når den spiser, det gælder hele familien.

2)      Skæld IKKE ud, hvis den knurrer. Vend blikket væk og fjern dig fra den (hundesprog: dæmpende signaler)

3)      Efter ”Rolig øvelser” indlægges en ”bytteleg”, der har til hensigt at lære hvalpen at stole på dig i mad situationer.

    • Giv hvalpen lov at tygge på et lækkert ben, mens du holder det. Kæl ikke for hvalpen og læn dig ikke ind over den. Undgå at se direkte på den, smask og gab indimellem. Efter en kort tid, lokker du hvalpen, med en endnu bedre godbid. Ros den når den slipper benet og vælger, at æde godbidden i stedet. Bagefter får den lov at gnave videre på benet. Gentag 3-5 gange flere gange dagligt og lad altid hvalpen beholde benet efter øvelsen.   

Hunden stjæler mad fra bordet.

Årsagen er simpel: kedsomhed, sult – evt. pga. orm eller måske en hormon fejl.

Sådan gør du:

1)      Tjek at hvalpens foderration er tilstrækkelig og kvaliteten af foderet er i top.

2)      Aktiver og hold øje med hvalpen.

3)      Lad være med at lade mad stå fremme, gælder alle i familien.
  

Hunden æder ting afføring og andet ude bl.a. på gåturen.

Årsag: kedsomhed, stofskifteproblemer, mangel på næringsstoffer, forkert ernæring.

Uvaner udvikler sig let, så tag hånd om problemet første gang det opstår!

Sådan gør du:

2)      Lær hvalpen at lystre Nej på afstand.

3)      Aktiver hvalpen på gåturen og hjemme.

4)      Sig Nej, når den finder noget spiseligt og bare ”tænker” på at æde det. Ros meget når den nøjes med at snuse til det. 

5)      Lær hvalpen at markere spiselige genstande, ligesom militærets bombehunde.

    • Når hvalpen finder noget spiseligt (f.eks. noget brød du har lagt ud med vilje) siger du Nej. Ros straks og hold en lækker godbid over dens hoved så den sætter sig. Giv belønningen idet den sætter sig og ros den meget. Gentag forskellige steder med forskellige spiselige genstande.

                                  Undgå tiggeri:
Foder hunden af inden familien sætter sig til bords (og nej, det påvirker ikke "rangordenen" i huset). Giv ALDRIG efter for store bedende øjne. Hav evt. en regel om, at når familien er samlet omkring middagsbordet, skal hvalpen være i sin kurv eller i et andet rum end det, hvor der spises - evt. med et lækkert ben.

Tandpleje

Tænder.

En hvalp har 28 tænder og en voksen hund har 42.

Hvalpen skifter tænder i 4 måneders alderen. Normalt har hvalpen fået et fuldt sæt voksentænder når den er 7 måneder gammel. Når mælketænderne begynder at løsne sig får de ofte en lyserød farve.


Tandbørstning.

Hundens tandpleje har længe været et forsømt område, men faktisk gør man hunden en tjeneste. Hunde kan også få huller i tænderne, oftest i de bagerste kindtænder. Det er især hunde, der æder slik, og kage, der får huller. Disse ordnes på samme måde, som hos mennesker. Hvis hullerne er for store, rykkes tanden ud. Hvis en hund knækker en tand, kan den få lavet en ”krone”. Dyrlæger arbejder ofte sammen med tandteknikere på dette område.

Det kan sagtens lade sig gøre at børste tænder på sin hund. Det er lettest, hvis man vænner hvalpen til det fra starten. Det forbygger effektivt tandsten, der er farligt for hunde.

Tandbørstningen indøves lidt efter lidt. Brug fingertut-tandbørster beregnet til hunde, eller brug en vinklet tandbørste. Disse kan købes hos dyrehandleren.

Hvis det absolut ikke kan lade sig gøre, med lige netop jeres hund, så kan man også købe mundrens til hunde, hælde det på et stykke vat og gnubbe tænderne rene på denne måde.

Mange hunde, der absolut ikke vil have børstet tænder finder sig i mundrens. Et andet alternativ er tandgele, der kan påføres fra en spids tube, som hunden selv skal cirkulere rundt i munden med tungen.

Brug hundetandpasta beregnet til hunde. Dette smager af kylling, lever eller malt og skummer ikke. Desuden har det et lavere fluorindhold, end vores stærke mint tandpasta.

Man kan også købe foder, der direkte forebygger tandsten. Dette er tørpiller, der er lidt sejere at tygge og på den måde skraber tanden ren. Dette fås hos en del dyrehandlere.

Kødben vil også i mindre grad nedsætte mængden af tandsten.

Det er især små hunde og hunde, der lever af meget blødt foder, der får tandsten.

Tandsten er farligt. Det fører til tandkødsbetændelse og dårlige tænder. Bakterier fra de dårlige tænder kan spredes i hundens krop. Ofte slår de sig ned på hjertet og hunden udvikler alvorlige hjertesygdomme.


Tandsten.

Tandsten dannes af en blanding af spyt, bakterier og madrester. Det viser sig som gulbrune belægninger på tænderne. De vokser i størrelse og omfang og kan faktisk blive stører end selve tanden. Tandsten kan medføre tandkødsbetændelse, tilbagetrækning af tandkødet og udvikling af parodontose, hvilket medfører at tænderne løsnes og falder ud.

Ofte bemærker ejeren først at hunden lugter grimt ud af munden og måske er den ikke længere så glad for tørkost og kødben.

Dyrlægen renser hundens tænder enten ved håndkraft eller med ultralyd. Evt. løse tænder trækkes ud og tænderne poleres som afslutning. Efter den mekaniske rensning sættes hunden på en antibiotika kur, hvis det er nødvendigt. Behandlingen sker normalt under bedøvelse.

Parodontose.

Starter ofte som tandsten. Bliver tandstenen ikke fjernet, fører det til at tandkødet bliver betændt og løsner sig, så tandstenen trænger endnu dybere ned langs tandroden. Lidt efter lidt nedbrydes selve knoglestrukturen omkring rødderne og tænderne løsner sig og falder ud.

Tænderne skal børstes!

Hvis hundens tænder har gullige eller brunlige belægninger er det nødvendigt at få dem renset hos dyrlægen. Dette gøres som regel, ved det årlige dyrlæge eftersyn.

Vask, børst og klip

Pelse. der skal klippes.

En puddelhvalp skal klippes 1. gang når den er 3 måneder. Det koster mellem 300-500 kr. hos en professionel hundefrisør, men så bliver det også gjort så flot, at i næsten ikke kan kende jeres hund, når i henter den.

Her efter skal den klippes hver 3 måned resten af livet.

En Cocker spaniel skal Trimmes (dvs. gammel pels skal plukkes af med en speciel trimmekniv ((udstillingspelse)). Kæledyrs ejere får ofte klippet deres hunde med maskine. Lexus, der er en blanding bliver maskinklippet. Det er let at gøre selv, og med lidt øvelse, ser det ikke Helt forfærdeligt ud 😀 Hun bliver klippet ca. hver 3. mdr. Hvis hun ikke bliver klippet bliver hendes pels lang, uglet og mat at se på.

Ører.

Hvis du har en race med hår i ørene (Puddel/Cockerspaniel) skal disse fjernes (rykkes ud et par få hår af gangen) mindst hver 14. dag. Hvis hårene ikke fjernes kan det føre til en række problemer, som øregangsbetændelse og øremider. Specielt i hvalpealderen er hårvæksten kraftig, så noget af det første, en nybagt puddel/spaniel ejer skal lære er, at plukke disse hår. De vokser nemlig for hurtigt til at det helt kan overlades til hundefrisøren.

Sygdomme i øret og specielt det ydre øre forekommer meget ofte hos hunde. Ørets udformning, med en lodret og en vandret del, bærer en del af skylden, idet pollen, snavs og fremmedlegemer let ryger ned i øret, men har svært ved at komme ud igen.

Visse hunderacer er særligt udsat for øresygdomme, fordi deres øregange kan være snævre, have kraftig hårvækst eller hængeører, der giver dårlig ventilation i øregangene. Det er især vigtigt hos puddelhunde, der både har mange hår i ørerne og hængeører.

Madskåle, med ekstra høj kant, beregnet til Cocker spaniels er velegnede til alle hunde med hængeører. På den måde undgår man at hunden dypper ørerne i foder/vand og snasker dem til.

Obs: Tag og lugt til din hunds øre og mærk dig deres lugt (mangel på samme). Hvis der opstår problemer kan det ofte lugtes. Så det er godt at vide, hvordan ørene Bør lugte kontra hvordan de lugter, når der er noget galt.

Øjne.

Øjnene skal holdes fri for hår og ”Snask”.

Man kan rense hundens øjne med Borvand, sterilt saltvand, øjenbadevand eller alm. lunken vand. Brug en tot ikke-fnuggende vat og tør væk fra øjet. Brug et stykke til hvert øje og berør ikke selve øjeæblet.
Hvis der vokser lange hår i ansigtet på hunden, bør ø
jnene klippes fri for generende hår, så øjnene ikke irriteres. Det hjælper også hunden med at orientere sig, hvis den kan se hvor den går.

Bagdel.
Husk at klippe evt. lange hår omkring hundens bagdel, så afføring ikke hænger fast heri. Det er ikke rart, hverken for hunden eller for dig, når det skal fjernes igen 😉

Hud og pels.

Det er ikke nødvendigt, at børste en puddel/spaniel hver dag, men det er vigtigt, at du føler efter om pelsen viser tegn på at filtre. Børst straks den begyndende filt ud. Hvis du venter for længe kan du nemlig blive nødt til at klippe den af, for at udredningen ikke kommer til at gøre ondt på hunden. Hvis man børster hunden hver dag kan det ødelægge pelsen. Find karte og kam frem en gang eller to om ugen og giv pelsen en grundig omgang. Det er nok. Til gengæld skal de vaskesen - to gange om måneden.Pudler/spaniels skal klippes hver 3 måned, for at holde en pæn frisure. Husk at være opmærksom på græsfrø og burrer i hundens pels, hvis ikke disse fjernes kan de bore sig ind under hundens hud og det gør ondt.


Shampoo.

Inden hunden vaskes er det vigtigt, at den er blevet børstet grundigt igennem og er fri for filter, idet vandet virker på pelsen som på en gammel uldsok. Bliver den våd klumper den sammen og er den filtret i forvejen er det næsten umuligt, at børste den igennem bagefter. Det er heller ikke rart for hunden.

Hundens hud er tynd og har en neutral pH-værdi og et fedtholdigt beskyttelseslag. Menneskets hud er tyk og har en sur pH-værdi. Bader man hunden i alm. menneske shampoo udtørres huden og giver en irriterende effekt, hvilket er synd for hunden. Der er udviklet adskillige shampootyper til at afhjælpe hudproblemer hos hunde. Så brug altid shampoo beregnet til hunde.

Hundebalsam anvendes efter at shampooen er skyllet ud og gør at pelsen bliver lettere at børste igennem bagefter. Husk at balsammen også skal skylles grundigt ud af pelsen.

Hunden kan tørres med håndklæder eller føntørrer.

Har du en puddel kan du med fordel børste pelsen igennem med en karte, mens du føntørrer den, det giver en dejlig fyldig og blød pels. Red evt. filter ud med kammen.
Undgå at føntørre din spaniel, da det får pelsen til at stritte i alle retninger😉

Negle.

Når hunden står på et glat, jævnt underlag, skal der kunne komme et stykke papir ind under neglene. Hvis ikke, skal de klippes.

Man må heller ikke kunne høre kliklyde, når hunden går på glatte overflader.

Neglene klippes med en klosaks, ellers flosser og knækker de.

Hold hundens pote, så du kan se blodåren. Klip 2-3 millimeter fra blodårens spids. Hvis du skulle være uheldig og klippe for langt, så det bløder, kan man få noget væske, der hedder klip stop. Det stopper blodet øjeblikkelig. Aske kan også bruges, som blodstoppende middel.

Hvis neglene er mørke, kan man lyse med en lommelygte nedefra, så blodårerne træder tydeligere frem. Det kan være nødvendigt at være to om det.

Poterne.

Mudder kan genere, hvis det tørrer ind mellem trædepuderne og i fanerne (hårene på bagsiden af benene), så det er altid godt at vaske poterne i lunkent vand og med en mild shampoo. Opløs klumperne med fingrene og skyl efter med rent vand og tør poterne godt.

Generende hår mellem trædepuderne kan opsamle mange små ting, der kan føre til rifter og betændelse. Har hunden meget hår mellem poterne klippes det ned.

For at undgå udtørrede og flækkede trædepuder om sommeren og sviende rifter pga. salt og is om vinteren, kan i med fordel smøre hundens trædepoter med potevoks, der fås hos dyrehandleren.

Tjek altid hundens poter efter for småsten, torne og små kviste, efter en gåtur!

Analsække.

Når en hund slikker sig meget eller kurrer på enden, kan det betyde at de færtudskillende Analsække er fyldt og irriterer den. Med gummihandsker på kan du tømme dem ved at presse fra begge sider med køkkenrulle, som opfanger sekretet. Analkirtlerne sidder lige under endetarmsåbningen, ikke at forveksle med testiklerne.