En Aktiv hund er en Glad hund

Motion

Hunde har brug for at røre sig og have det sjovt. Hvis hunden henslæber sit liv som "Sofakartoffel" har den massere af overskud til at finde på gale streger. F.eks. er det jo et udmærket tidsfordriv at gø ved mindste lejlighed - og det er også et "meningsfuldt" job, at vogte haven for alle forbipasserende. Man kan jo også slå sig løs som "indretnings arkitekt" eller hvorfor ikke bare blive kriminel? Der er jo massere af spændende ting i huset, man kan hugge, der kan sikre én lidt opmærksomhed!

Husk at starte i det små med hvalpen og i det tempo den er klar til.

Hunderacer, der er beskrevet med et "Lille" behov for motion"

 Bør luftes mindst 30 minutter én gang dagligt uden for haven. Dette kan foregå i snor, gerne med tempo og retningsskift, men målet for turen bør være et område, hvor hunden kan få lov at løbe løs i minimum 15 minutter, mens man leger aktivt med den.

Det kan være lidt boldkast og lidt "fangeleg", men husk at have lige så mange "rolige" aktiviteter som "livlige" aktiviteter med i legen. Der kan f.eks. leges "gemmeleg", Fri ved fod og bliv, Søg efter godbidder/foder/legetøj og lign. Lad den gerne balancere på væltede træer i skoven, kravle under et væltet træ og gå over en bro. Det er blot nogle forslag til, hvad du kan lege med din hund, ikke et diktat for, at du skal terpe det hele igennem hver gang. Pluk et par øvelser ud og hav det Sjovt, sammen med din hund🙂

Hvis man kun leger "vilde" lege med sin hund, risikerer man at få en hund med kronisk forhøjet stress niveau. Forsøg at afveksle de steder i færdes på gåturen, så hunden får nogle nye oplevelser hver dag og lad den svømme ved lejlighed, hvis den kan lide vandet.

 

Hunderacer, der er beskrevet med et "Middel" behov for motion:

Bør luftes mindst 60 minutter dagligt uden for haven. Det kan fordeles på 1-2 ture. Den 1. tur kan godt foregå primært i snor, så fremt der er tempo på (Cykler/Står på rulleskøjter/løber - min. 2 km), mens 2. tur bør være til et område, hvor hunden kan få lov at løbe løs, mens man leger aktivt med den i minimum 20 minutter. Det kan være lidt boldkast og lidt "fangeleg", men husk at have lige så mange "rolige" aktiviteter som "livlige" aktiviteter med i legen. Der kan f.eks. leges "gemmeleg", Fri ved fod og bliv, Søg efter godbidder/foder/legetøj og lign.Lad den gerne balancere på væltede træer i skoven, kravle under et væltet træ og gå over en bro. Det er blot nogle forslag til, hvad du kan lege med din hund, ikke et diktat for, at du skal terpe det hele igennem hver gang. Pluk et par øvelser ud og hav det Sjovt, sammen med din hund🙂

Hvis man kun leger "vilde" lege med sin hund, risikerer man at få en hund med kronisk forhøjet stress niveau. Forsøg at afveksle de steder i færdes på turene, så hunden får nogle nye oplevelser hver dag og lad den svømme ved lejlighed, hvis den kan lide vandet.

Hunderacer, der er beskrevet med et "Stort" behov for motion:

Bør luftes mindst 1 1/2 time dagligt uden for haven. Det kan fordeles på 2 ture. Den 1. tur kan godt foregå primært i snor, så fremt der er tempo på (Cykler/Står på rulleskøjter/løber - min. 5 km), mens 2. tur bør være til et område, hvor hunden kan få lov at løbe løs, mens man leger aktivt med den i minimum 30 minutter. Det kan være lidt boldkast og lidt "fangeleg", men husk at have lige så mange "rolige" aktiviteter som "livlige" aktiviteter med i legen. Der kan f.eks. leges "gemmeleg", Fri ved fod og bliv.  Indlæg søgeøvelser på turen (spred godbidder/foder over en område eller bed hunden finde en genstand/legetøj, du har gemt i træer, en bunke blade, bag ved sten under en busk og lignende). Lad den gerne balancere på væltede træer i skoven, kravle under et væltet træ og gå over en bro. Det er blot nogle forslag til, hvad du kan lege med din hund, ikke et diktat for, at du skal terpe det hele igennem hver gang. Pluk et par øvelser ud og hav det Sjovt, sammen med din hund🙂

Hvis man kun leger "vilde" lege med sin hund risikerer man at få en hund med kronisk forhøjet stress niveau. Forsøg at afveksle de steder i færdes på turene, så hunden får nogle nye oplevelser hver dag og lad den svømme ved lejlighed, hvis den kan lide vandet.

Har man en hund, der ikke kan slippes løs,

udenfor haven, bør du medbringe en LANG line (min. 15 meter, så hunden kan få lov at løbe og have det sjovt, mens den stadig er i snor).

 

Hunden og trapper.

Hundens skelet har ikke godt af at blive belastet af for mange trapper før det er fuldt udviklet, hvilket det for små og mellemstore racer er i 8 -12 mdrs alderen og for store og gigant racer i 1 1/2 - 2 års alderen.


At cykle/skøjte/Løbe med hunden.

Når hundens skelettet er færdiguudviklet kan man begynde at cykle/skøjte/løbe med hunden. Tilvænningen skal ske langsomt, start med at vænne hunden til cyklen/skøjterne, dernæst trækkes cyklen på gå turen eller man har en anden til at gå med hunden, mens man selv kører med på skøjter og efter en tid kan man begynde at cykle/skøjte/løbe ganske korte intervaller. Hold altid et tempo så hunden traver ved siden af cyklen/dig. Man bør starte træningen på ikke trafikerede veje. Hvis hunden har problemer med knogler eller led bør man ikke cykle/skøjte/løbe med den. Prøv istedet hundesvømning, der giver god motion uden at belaste led og knogler. Man bør også undgå lange og anstrengende ture, så længe hunden stadig er hvalp, samt på meget varme tidspunkter af dagen. Husk altid at medbringe vand til dig selv og hunden på varme dage og til lange ture. Og så er det VIGTIGT, at hunden aldrig må trække dig på cykel/skøjter i halsbånd!

 

Tag din hund med dig! Uanset om du elsker at spille fodbold, løbe, sejle, ride på hest eller lignende, så vil din hund ELSKE at dele din fritids interesse med dig!

Og hvis din hund ér din fritids interesse, så vil den ELSKE, at deltage i hundesport med dig. Der er Hundedans, Agillity, Lydighed, Sporings arbejde, Jagt og rednings arbejde, Flyball, Hundesvømning osv.

Problemløsning

At holde hundens Hjerne sund og beskæftiget er LIGESÅ vigtigt som at hunden får dækket sit behov for Fysisk aktivitet.

Lad altid hvalpen arbejde for sit foder. Der er ikke noget mere kedeligt (og ustimulerende) end at få maden serveret i en skål lige foran snuden. Brug en aktiverings bold, gem foder under en kop, eller en tallerken, kom det i en tom æggebakke, en strømpe, et håndklæde eller en plastik flaske uden låg. Der er massere af muligheder for både hjemmelavede og kommerciel aktivitets legetøj. Hav gerne et mindre arcenal liggende, så du har mulighed for rigtigt at udfordre din hunds intelligens.

Søge øvelsen

Søgeøvelsen:

Sæt dig sammen med hvalpen, der ikke må være under kommando og hold  en godbid max 2 cm fora hvalpens næse. Før hånden ned mod jorden og lidt frem, mens hvalpen følger med. i det sekund hvalpens næse er i underlaget siger du søge og lader godbidden falde. Start indenfor, derefter ude i naturen, men ikke med andre hunde i nærheden, da det kan distrahere.

Målet er at når du siger ”søge”, sætter hunden prompte snuden i jorden og kan bruge 20 minutter på at søge efter sit foder på et større areal. Det gælder også rigtige spor.

 

Spor øvelsen:

Her er det vigtige at man altid sørger for at hvalpen får succes. Først skal hvalpen have lært søge øvelsen. Herefter tager du f.eks. noget vand fra de kogte pølser fra aftensmaden og kommer i en lille sprøjteflaske (ikke forstøver). Tag flasken med pølsevand, samt nogle lækre stykker pøle med ud i haven. Her markerer du med en pind eller lignende, hvor dit spor starter, så du kan huske det. Hæld et lige spor af pølsevand ud, ca. 2 meter langt og læg et stykke pølse. Hent hvalpen sæt den i nærheden af sporets start og sig ”Søge”. Lad hvalpen snuse rundt som den vil. Hvis du har den i snor, skal denne være mindst 2 meter lang og så løs, at den ikke generer hvalpen i dens arbejde. Ros den, mens den søger og guide den tilbage til sporet, hvis den giver op. Lad den selv løse opgaven, så meget som muligt. Senere kan du lave slæbe spor, ved hjælp af en gammel nylon strømpe, med kødstykker i, der trækkes hen ad jorden og for enden lægges belønningen.

 

Efter nogen tid forlænges sporet gradvist og gøres mere bugtet, indtil hunden en dag er så god, at den uden besvær kan følge et flere kilometer langt spor, der måske endda krydser tilbage over det samme spor flere gange. 

Apporterings øvelsen

Apportering.

Apportering kan indlæres i brudstykker. 

For nogle hunderacer falder det, at apportere, helt naturligt, andre skal først lære det. Hvis din hund ikke rigtig fatter pointen, så er her en række tips.
 
Vigtigt: Husk, at bruge sikre genstande - medbring egnet legetøj på turen! Sten og Pinde er IKKE egnet som hundelegetøj. De kan slå tænder ud, forårsage kvælning og slemme stikskader. En hund med ganen spidet på en  splintrer gren er IKKE noget rart syn.

Sådan gør du:

  1. Start med at træne ”at aflevere” før du går videre. Dette gøres ved hjælp af ”Bytteleg” Se under vogter mad i Problemer omkring mad. Byt benet ud med legetøj/apporterings genstand.
  2. Træn ”på plads” – kan inddeles i ”gå omkring” og ”sit ved venstre ben”.
  3. Øjenkontakt.
  4. Løb frem.
  5. Tag tingen i munden, en svær øvelse inddeles i; Se i retning at tingen – dytte til tingen med snuden – gøre mine til at samle op – gabe over tingen – samle op og holde i mindre end et sekund – samle op uden at tygge og ryste.
  6. Bære tingen uden at tygge eller ruske.
  7. Løbe direkte tilbage uden at fjolle rundt, ruske/tygge.
  8. Sidde foran dig med tingen i munden uden at tygge/ruske.
  9. Aflevere tingen.

 

Vær tålmodig! Og lad være med at gå for hurtigt frem. Træning skal være sjovt.

Hvis din hund snupper genstanden og stikker af med den;) så prøv at binde en snor i den, så du kan trække den til dig og lave "bytteleg", he he´...

Leg og Stress

Lege kan være stressende for en hund, ikke kun for hvalpe. Vær opmærksom og stop mens legen er god og hvalpen ikke er for træt. Lær hvalpen reglerne for leg. Dvs. hvis den bruger sine tænder mod børnene, eller dig så hyl, som om det gør ondt og afbryd legen. Hvalpen skal lære at det aldrig er tilladt at bide, heller ikke i leg. Husk også at lad hvalpen vide hvornår legen er slut, så den lærer at stresse af igen. Giv den et signal f.eks. ”Slut” eller ”Stop”. Vend ryggen til og gå væk. Vær meget konsekvent. Ignorer hvalpen til den er rolig igen. Legen er slut. Tag legetøjet og læg det væk, til næste gang, så det bliver ved med at være interessant. Lær også børnene at stoppe legen.

 

For at undgå at ende med en hund, med kronisk forhøjet stressniveau skal du undgå at lege vilde lege med hvalpen flere dage i træk. Det er især lege som: Brydning, trække tov og apportering, der er stressende for hvalpen. Du må gerne lege disse lege, men ikke mere end et par gange om ugen.

Gentag ikke apportering mere en 3-5 gange i en leg. Respekter, hvis hvalpen viser den er træt af brydning og lær at stoppe før det bliver nødvendigt for den at sige fra.

Hvis hvalpen er glad for bolde eller tygge tove, så lad den i stedet søge efter dem.

Lær din hund at slappe af - læg  vægt på afstressende øvelser og aktiviteter.

 

Husk på at gavebånd og garnkugler er farligt legetøj for hvalpe. Hvis den sluger et stykke gavebånd eller lignende og du kan se et stykke stikke ud af enden på den, så klip det af. Du må ALDRIG! Rykke i det. Det er smertefuldt for hvalpen. Vendt til det kommer ud af sig selv.

Pinde kan splintre i hvalpens mund og sten kan slå tænder ud, så de er heller ikke egnet som legetøj. Medbring selv sikkert legetøj til turen.


Sådan leges ”Trække tov”.

Hvis i leger trække tov lege, skal du vinde de fleste kampe. Du skal lære ham, at stoppe legen og straks slippe legetøjet på kommando. Start træningen når i lige er begyndt at lege og endnu ikke er kommet rigtig godt i gang. Træk legetøjet ind til dig og hold det stille. Hold en godbid foran hans næse. Når hans greb om legetøjet slækkes siger du Slip! Og giver ham godbidden. Ros ham hjerteligt og genoptag legen. Øv det flere gange om dagen, men bliv ikke ved for længe. Stop altid legen før hvalpen bliver træt og gem altid legetøjet væk bagefter, på den måde sikrer du at legetøjet bliver ved med at være interessant. 

 

Når du leger trække tov lege med din hvalp skal du lade ham om at trække. Træk kun igen engang imellem for at gøre legen interessant og træk ikke legetøjet opad, da det kan skade hans mund.

 

Hvis han er svær at få fat i når han ind imellem får lov at vinde, så giv ham en lang line på når i leger. Træk ham stille og roligt til dig og tag legetøjet fra ham.  

 

Hvis hvalpen bruger sine tænder mod dine hænder, med vilje eller ved et uheld, så hyl som om det gør afsindigt ond og afbryd straks legen. Det samme gælder, hvis han f.eks. rusker i dit ærme eller i dit bukseben.

 

Legens formål er at udvikle færdigheder, der kan være til gavn senere i livet.

 

Når hunden er blokeret af stress.

N år hunden udsættes for en pludselig fare, har den behov for at reagere prompte. Det sker ganske automatisk. Kroppen sætter visse funktioner på stand by for at koncentrere al sin energi og styrke til en eventuel flugt/kamp. Blodet pumpes fuld af adrenalin, hunden er parat!

Eller om man vil, totalt blokeret af stress. Der sker ganske enkelt det, at hunden lukker dig ude. Lige meget hvad du skriger til den, vil den ikke være i stand til at høre dig og den ser dig heller ikke. Og hvad kan man så gøre ved det – jo, man kan lære af det. Læg nøje mærke til, hvad det var der var skyld i blokeringen. Havde det noget med afstand at gøre, der måske kunne ændre næste gang? Var din egen reaktion en del af årsagen. Lagde du mærke til de signaler hunden sendte, inden den blokerede?

Nogle gange kan du nå at bremse hunden, inden det kører op i en spids. Brug godbidderne flittigt, så du holder gang i en god spytproduktion. På den måde kan du snyde hundens krop, så den ikke blokerer, andre gange kan blokeringen udsættes. Ved at udsætte har du mulighed for måske at redde situationen, f.eks. skabe afstand til en anden hund, som din hund ville  kæmpe mod.

 

De afstressende godbidder.

Ud over at fungere som positiv forstærkning (øger sandsynligheden for at hvalpen vil udføre den ønskede adfærd hyppigere), nedsætter det hundens stress niveau, at fodre den. Hvis spyt og fordøjelses processen holdes i gang, kan vi til en vis grad forhindre at hunden blokerer.

 

For resten så virker det at grave huller i græsplænen, også afstressende på hunde.

 

Hvis du ønsker yderligere hjælp til træning af din hvalp så;

 

Lån en bunke bøger OG gå til hundetræning.